Veelgestelde vragen over mijn coaching | FAQ's van een ervaringsdeskundig coach: deel 1 - Verslaving.
In deze sectie vind je een aantal antwoorden op veelgestelde vragen. Momenteel alleen nog over verslaving. De secties Burn-outklachten en Zingeving en Identiteit werk ik nog uit. Mocht je daar nu al een vraag over hebben neem dan contact met mij op via het contactformulier.
Veelgestelde vragen over verslaving en herstel
Je spreekt uit ervaring over verslaving. Wat is jouw verhaal?
Opgegroeid in de West-Friese drinkcultuur, waar in een rokerige danszaal veertig bier op een avond normaal was, ontwikkelde ik uiteindelijk een alcohol- en Xanaxverslaving. Mijn carrière als grafisch ontwerper (na fotografie en Inrichtingswerk), combineerde ik jarenlang met overmatig drinken - de klassieke 'functioning alcoholic'. In 1995, op mijn 41ste, kwam mijn eerste klinische opname. Na meerdere terugvallen bereikte ik in 1998 mijn dieptepunt in een hotel, waar ik de 'Moeder aller Angsten' ontmoette. Daar vond ik eindelijk de overgave om echt te stoppen. Nu, 25 jaar later, help ik anderen hun weg naar herstel te vinden.
Wat bedoel je met "sociaal gebruik is een illusie"?
Uit mijn eigen worsteling weet ik hoe hardnekkig die illusie is. "Gisteren ging het toch ook goed?" was mijn standaard excuus. Maar wat begon met één glas wijn 's avonds, werd binnen drie dagen 's ochtends een fles aan mijn mond. Voor mensen met verslavingsgevoeligheid is er geen 'sociaal gebruik'. Het is een pijnlijke maar bevrijdende waarheid die ik leerde accepteren in volledige overgave. Maar dat ging niet vanzelf.
Je spreekt over 'de Moeder aller Angsten'. Wat betekent dit?
In een hotel in 1998, na twee flessen wodka en een handvol Xanax, bereikte ik mijn absolute dieptepunt. Daar ontmoette ik mijn diepste angsten - niet als gedachte, maar als overweldigende ervaring. Het was een confrontatie met mezelf die alle illusies wegvaagde. Dit moment van totale overgave werd het keerpunt in mijn leven. Het leerde mij dat echte transformatie vaak komt na complete nederlaag. Lees hier mijn verhaal.
Hoe ben je van 'verslaafde' naar coach getransformeerd?
De term 'verslaafde' hanteer ik niet want labels doen mensen veel te kort. Ik spreek over mensen die worstelen met verslavingsproblemen (zie ook deze post op LinkedIn).
Die transformatie begon in de kliniek, waar ik zes maanden intern zat. Mijn mentrix Inge daar zei: "Als je niet bereid bent aan jezelf te werken, heb je hier niets te zoeken, pak je koffer maar." Die directheid hielp me mijn arrogantie los te laten (bovendien durfde ik niet eens naar "buiten"). Door therapie, de eerste 10 jaar AA-meetings, jarenlange studie, en voortdurende zelfreflectie leerde ik nuchter te leven en ontwikkelde ik sinds mijn half jaar op Ikaria - geleidelijk de Matroesjka methode, een manier om de verschillende lagen van verslaving, herstel en persoonlijke groei en ontwikkeling te begrijpen.
Wat is je visie op terugval?
Van 1996 tot 1998 viel ik meerdere keren terug. Elke terugval leerde mij iets essentieels over mijzelf. Nu zie ik terugval als een signaal dat er een diepere laag vraagt om aandacht - vandaar mijn Matroesjka benadering. Het gaat niet om het falen, maar om het weer opstaan en wat de terugval je leert over jezelf.
Hoe herstelde je je (gezins)relaties?
Mijn vrouw en vrienden stonden machteloos aan de zijlijn terwijl ik mezelf vernietigde. Na mijn herstel moest ik stap voor stap het vertrouwen terugwinnen. Mijn plek in het gezin was overgenomen - terecht. Sommige vrienden lieten mij los. Er kwamen nieuwe, nuchtere vrienden. Het herstel van die relaties vergde tijd, geduld en vooral consistentie in mijn nuchtere leven. Nu, 25 jaar later, kunnen mijn zoons zich mij als drinkende vader niet eens meer voorstellen.
Wat is je ervaring met ontwenningsverschijnselen?
Bij alcohol- en Xanaxverslaving is stoppen (levens)gevaarlijk zonder medische begeleiding. Ik kreeg heftige onthoudingsverschijnselen: trillen, zweten, hallucinaties. Zelfs in de kliniek probeerde ik nog stiekem te drinken - ik verstopte een fles wodka onder de vuilniszak op het toilet. Juist daar, knielend voor die toiletpot, kwam mijn moment van overgave. Dit leerde mij dat je zware verslavingen nooit alleen kunt overwinnen.
Je spreekt over een 'functionerende alcoholist'. Wat betekent dit?
Ik was het schoolvoorbeeld: tijdenlang succesvol fotograaf, groepsleider, grafisch ontwerper, gezin, sociaal leven. Toch dronk ik soms mateloos veel op een avond en functioneerde de volgende dag 'gewoon'. Ik had altijd een excuus: stress, creativiteit, sociale verplichtingen. Dit patroon van ogenschijnlijk functioneren maakt de verslaving extra verraderlijk - je kunt jezelf lang voor de gek houden.
Hoe herken je nu verslavingspatronen bij anderen?
Door mijn eigen ervaring herken ik de subtiele signalen; bijvoorbeeld over alcohol:
- Het bagatelliseren: "Ik kan altijd stoppen als ik wil."
- De rationalisaties: "Ik drink alleen dure whisky."
- Het verbergen: "Niemand merkt het toch."
- De ontkenning: "Ik heb het onder controle."
- De zelfmedicatie: "Het helpt tegen mijn angst."
- Periodiek: "Ik drink alleen in het weekend"
- Et cetera
Wat is volgens jouw de kern van herstel?
In mijn ervaring draait het om overgave aan de waarheid dat je niet kunt drinken. Die overgave kwam bij mij pas na volledig controleverlies. Jung noemt dit het 'ego-sterven' - het moment waarop je oude identiteit moet sterven voor echte transformatie kan beginnen. Dit vormde later de basis voor mijn Matroesjka methode.
Hoe begeleid je mensen die worstelen met 'normaal' gebruik?
Geen mens lijkt hetzelfde maar in essentie zijn we niet zo verschillend. We hebben allemaal een verhaal in ons hoofd. we dragen allemaal een masker. Daarom is inzicht verwerven waar je gedrag vandaan komt zo belangrijk. Opvoeding, (vroegkinderlijk) trauma enzovoort. Ik vraag altijd: "Van wie moet je drinken?" Deze vraag raakte mijzelf ooit diep. We onderzoeken samen je achtergrond, de druk van de drinkcultuur, de behoefte aan 'erbij horen', de angst voor saaiheid. Vanuit mijn West-Friese achtergrond begrijp ik die worsteling, maar ik weet ook: echte vrijheid komt als je alle verhalen in je hoofd durft los te laten.
Wanneer kan een zelfstandig coach zoals jij helpen in het herstelproces?
Als ervaringsdeskundig coach ben ik heel duidelijk over wanneer ik wel en niet van waarde kan zijn. Bij zware verslaving, vooral aan alcohol en bepaalde medicijnen zoals benzodiazepinen, is het levensgevaarlijk om op eigen kracht te stoppen. Je hebt dan eerst medische detoxificatie nodig in een klinische setting - dit regel je via je huisarts.
Ik kom in meestal pas in beeld nadat je fysiek bent afgekickt. Dan begint namelijk het echte werk: het opbouwen van een nieuw leven in nuchterheid. Er zijn wel uitzonderingen maar dan is het meer een samenwerking met andere zorgverleners (klinieken, psychologen en coaches).
Als coach werk ik graag samen met je reguliere zorgverleners, zoals je huisarts of behandelaar in de verslavingszorg. Mijn rol is complementair aan de medische zorg - ik focus op de existentiële en praktische aspecten van leven in herstel.
Hoe ga je om met trek (craving).
Een terugval komt niet uit de lucht vallen. Die bouw je stap voor stap op. Trek komt in golven en elke golf heeft een begin, piek en einde. Het belangrijkste is te onthouden dat trek altijd weer voorbijgaat. Vroegsignalering is cruciaal - leer je eigen 'rode vlaggen' herkennen, leer de boodschap daarvan te begrijpen en maak gebruik van stressreducerende technieken. In mijn coaching besteed ik daar veel aandacht aan.
Vragen over de Matroesjka methode
Wat is de essentie van jouw Matroesjka methode?
De methode is geboren uit mijn eigen herstelreis. De Matroesjka pop werd voor mij een krachtig symbool van transformatie - elke laag vertegenwoordigt een aspect van onszelf dat we mogen onderzoeken. Jung zou dit het individuatieproces noemen, Campbell ziet het als stadia in de heldenreis. In mijn praktijk gebruik ik de Matroesjka als tastbare metafoor voor de reis van herstel.
Hoe werkt de methode in de praktijk?
We werken met de natuurlijke gelaagdheid van herstel. Net zoals je een Matroesjka zorgvuldig uitpakt, zo ontvouwt het herstelproces zich in zijn eigen tempo. Sommige lagen vragen meer tijd dan andere. Wat ik uit eigen ervaring weet: forceren werkt averechts. Krishnamurti noemde dit "de kunst van het kijken zonder in te grijpen."
Wat maakt jouw methode uniek?
De combinatie van diepe symboliek én praktische toepasbaarheid. Het is geen theoretisch model, het is niet zwart/wit maar een dynamisch concept ontstaan uit levensechte ervaring met verslaving en herstel gecombineerd met mijn agogische opleiding, voortdurende zelfstudie en levenservaring. De methode biedt herkenning, structuur en hoop, zonder voor te schrijven en je in een kader te persen. In die zin is de methode geen methode.
Waarom juist de Matroesjka als symbool?
2019, tijdens mijn persoonlijke sabbatical cq retraite van zes maanden op het Griekse eiland Ikaria, maakte ik hernieuwd kennis met de Odyssee. In die mythische vertelling herkende ik patronen die zich ook in mijn leven voordeden. Na dat half jaar Griekenland op die magische rots in de Noord-Egeïsche Zee ging ik op zoek naar studies die daar bij aansloten. Zo maakt ik ook opnieuw kennis met Carl Gustav Jung's psychologie. In de symboliek van de Matroesjka herkende ik uiteindelijk de gelaagdheid de uitdagingen van mijn levensreis en dat zijn universele principes. Net als bij verslaving en herstel zit er altijd meer onder de oppervlakte dan je denkt. Wat me vooral raakte was dat binnenin elke pop een nieuwe waarheid wacht om ontdekt te worden. Dit sluit naadloos aan bij Jung's visie op het onbewuste en Campbell's idee van de heldenreis. Meer vind je op deze pagina.
Hoe helpt de Matroesjka bij terugvalpreventie?
Terugval kondigt zich vaak in lagen aan - net als de Matroesjka. Door vroegtijdig te herkennen in welke 'laag' je zit, kun je preventief handelen. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dit is. Zoals Krishnamurti zegt: "Het observeren zelf is de transformatie."
Wat is de eerste stap in het werken met de Matroesjka methode?
We beginnen altijd met wat ik noem 'de ontmoeting van je buitenste Matroesjka en je binnenste Matroesjka' - een kennismaking met jezelf in het nu. Geen oordeel, geen doel, gewoon kijken wat er is. Dit eerste contact is vaak al een diepe ervaring van herkenning en erkenning.
Existentiële en zingevingsvragen
Hoe vind ik betekenis in een leven zonder verslaving?
Deze vraag herken ik uit mijn eigen herstel. Na meer dan 26 jaar nuchterheid kan ik zeggen dat echte betekenis juist ontstaat als de waas van verslaving wegvalt en je de reis naar binnen aandurft. En dat is een ontwikkelingsproces dat nog het beste valt te vergelijken met een spiraal. In je actieve verslaving zit je in een negatieve spiraal omlaag. In het nuchter leren leven kom je telkens op een hoger level van ontwikkeling: een positieve spiraal omhoog.
In mij geval werd mijn levensdoel een aanwezige vader voor mijn kinderen te zijn. Later kwamen daar nog andere betekenisvolle doelen bij.
Hoe ga ik om met existentiële angst?
In die hotelkamer, waar ik de Moeder aller Angsten ontmoette, leerde ik dat we existentiële angst niet kunnen oplossen, maar er wel mee kunnen leven. Hoe meer je hem ontwijkt hoe erger het wordt. Uiteindelijk is wurgende angst heel vaak angst om te leven, angst om te zijn die wie je werkelijk bent. Dat betekent:
- De moed hebben om kwetsbaar te zijn.
- Je angst delen met anderen die het begrijpen.
- Accepteren dat onzekerheid bij het leven hoort.
- Je verbinden met iets groter dan jezelf.
- Leren vertrouwen op je innerlijke kompas.
Wat als mijn oude zingevingsrichting niet meer werkt?
Op mijn reis naar Ikaria ontdekte ik dat échte zingeving vaak pas komt als je oude verhaal instort. Net als de mythische Icarus moest ik eerst vallen voordat ik kon leren vliegen. Dit betekent:
- Je oude verhaal durven loslaten.
- Nieuwe wegen durven verkennen.
- Je kwetsbaarheid als kracht leren zien.
- Je ervaring inzetten om anderen te helpen.
- Je eigen wijsheid leren vertrouwen.
Hoe bouw ik een nieuwe identiteit, een nieuwe ik, op?
Na mijn laatste drankgelag in mei 1998 begon na mijn onvoorwaardelijke overgave mijn werkelijke identiteit zich te ontvouwen. Ik zou dus meer zeggen: 'hoe kan ik mij zelf herontdekken'. Zoals Jung zou zeggen: "door het integreren van onze schaduw worden we heel." Dit vraagt om:
- Eerlijk zijn over je verleden.
- Je verhaal delen met anderen.
- Nieuwe rollen ontdekken en uitproberen.
- Je talenten herontdekken.
- Jezelf zien als meer dan je verslaving.
In de coaching besteden we veel aandacht aan de herontdekking van wie je in essentie bent. Want als je daar weer voor durft te kiezen gaat het "bijna spelenderwijs".
Vragen over ervaringsdeskundigheid
Wat maakt jouw ervaringsdeskundigheid bijzonder?
Mijn reis van 'functionerend alcoholist' naar coach is uniek:
- Meer dan 30 jaar persoonlijke ervaring met herstel van alcohol- en Xanaxverslaving.
- De transformatie van alcoholist naar bewustzijnscoach. Jung noemt dat de "wounded healer".
- Het doorleven van meerdere klinische opnames en terugvallen.
- De diepe confrontatie met 'de Moeder aller Angsten' in dat cruciale hotelmoment.
- Het ontwikkelen van de Matroesjka methode vanuit eigen ervaring.
- Ook heb ik meer dan veertig jaar ondernemerservaring.
- Op allerlei andere terreinen heb ik veel levenservaring opgedaan.
- De wijsheid van mijn grijze haren.
Hoe gebruik je jouw eigen verhaal in de coaching?
Mijn verhaal zet ik zorgvuldig en strategisch in:
- Als brug naar herkenning van schaamte en ontkenning.
- Door te delen hoe ik worstelde met 'sociaal drinken'.
- Via mijn ervaring met het opbouwen van een nieuw leven.
- Door te laten zien hoe ik het vertrouwen van mijn gezin en (zaken)relaties terugwon.
- Vanuit mijn kennis en ervaring van de culturele context.
Wat is het verschil tussen jouw ervaring toen en je deskundigheid nu?
Het verschil zit in de transformatie:
- Van wanhopige alcoholist naar mens in ontwikkeling en gecertificeerd coach.
- Van chaos naar het ontwikkelen van een gestructureerde methode.
- Van alleen overleven naar het begeleiden van anderen.
- Van schaamte naar openheid over mijn verhaal.
- Van vallen naar opstaan naar het kunnen dragen van anderen.
Hoe waarborg je professionaliteit als ervaringsdeskundige?
Door voortdurende ontwikkeling en:
- Integratie van Jung's visie.
- Verdieping in Campbell's heldenreis.
- Studie van Oosterse wijsheid en Krishnamurti.
- Blijvende reflectie op mijn eigen proces.
- Supervisie
- Mijn HBO IW opleiding (Bachelor of Social Work) staat garant voor de professionele onderbouwing.
- Lidmaatschap van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen.
- Registratie geregistreerd coach via het Registerplein in het Register Ervaringsdeskundigen.
Is de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) van toepassing op een coachovereenkomst?
Als coach ben ik geen zorgverlener in de zin van de wet - ik lever geen medische of therapeutische behandeling. begeleid ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en herstelproces, maar ik behandel geen medische condities.
- Als ik tijdens het coachtraject signaleer dat iemand professionele zorg nodig heeft, verwijs ik altijd door naar een gekwalificeerde zorgverlener zoals een huisarts, psycholoog of verslavingsarts. Dit is onderdeel van mijn ethische beroepscode als coach.
Hoe helpt uw ervaring anderen concreet?
Mijn ervaring biedt praktische herkenning:
- Ik ken de uitvluchten en ontkenning van binnenuit.
- Ik begrijp de worsteling met 'sociaal drinken'.
- Ik weet hoe zwaar de impact op relaties kan zijn.
- Ik ken de weg van herstel uit eigen ervaring.
- Ik kan authentiek getuigen dat transformatie mogelijk is.
Praktische vragen over coaching
Hoe ziet een coachingstraject met jou eruit?
Als ervaringsdeskundig coach werk ik met een duidelijke structuur:
- Een kosteloos telefonisch kennismakingsgesprek om wederzijdse verwachtingen te verhelderen.
- Een eerste sessie waarbij we jouw hulpvraag en situatie zorgvuldig in kaart brengen.
- Het coachingstraject dat we afspreken wordt in een overeenkomst samengevat.
- (Twee)Wekelijkse sessies van anderhalf uur.
- Tussen de sessies door ben ik bereikbaar.
- Periodiek evaluatiemoment.
Waar vinden de sessies plaats?
De sessies kunnen plaatsvinden:
- In principe in mijn praktijkte Heiloo (NH).
- Soms ook online via videocalls.
- Als het voor het proces nodig is kiezen we soms een specifieke locatie.
Wat is mijn investering?
Uitgaande van coaching in mijn praktijk te Heiloo:
- Telefonisch kennismakingsgesprek: kosteloos.
- Een eerste sessie van 1,5 - 2 uur bedraagt 198,- ( zakelijke ex-btw).
- Indien coaching op locatie plaatsvindt komen er reis- en verblijfkosten bij.
- Alle informatie over de trajecten en de investeringen vind je op deze pagina.
Wanneer kan ik van start met mijn traject?
- Over het algemeen vindt een telefonisch kennismakingsgesprek binnen enkele dagen plaats.
- Een eerste sessie kan meestal binnen een maand gepland worden.
- Afhankelijk van het verloop maar meestal binnen een redelijke termijn.
Hoe lang duurt een coachingstraject?
Een traject met mij is altijd maatwerk maar gemiddeld genomen nemen trajecten 3, 6 of 12 maanden in beslag.
Je vindt meer uitleg daarover op deze websitepagina.
Wat is je aanpak?
Mijn methodiek combineert verschillende elementen:
- De door mij ontwikkelde Matroesjka methode als basis voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Deze aanpak is geïnspireerd door de Heldenreis van Joseph Campbell en de dieptepsychologie van Carl Gustav Jung. In deze methode spelen principes van Oplossingsgerichte Therapie een belangrijke rol. Daarnaast ook ACT, CBT. Maar ook mijn intuïtie is vaak leidend.
- Een belangrijk uitgangspunt is de interactie die tussen ons plaatsvindt.
- Praktische handvatten voor het dagelijks leven.
- Mijn ervaringsdeskundigheid als brug naar herstel.
- Lichaamsgericht werken voor complete integratie.
- Mindfulness
- Meditatie en ontspanningsoefeningen.
Krijg ik bijvoorbeeld huiswerk?
Het proces gaat door tussen de sessies:
- Via mijn coachingsplatform ontvang je activiteiten in de app op je smartphone. Dit is afgestemd op jouw coachvraag.
- Soms wil je contact en dat kan via beveiligde chat, e-mail en indien nodig telefonisch.
- Zoals gezegd: alles is maatwerk want jij staat centraal.
Mijn vraag staat er niet tussen.
Neem dan contact met mij op
via het contactformulier en dan beantwoord ik je vraag.