De Bucklerlul bestaat niet meer maar is alcoholvrij bier wel de oplossing?
Cabaretier Youp van 't Hek wist heel Nederland (Oudejaarsconference 1989) ván het alcoholvrije bier en weer áán het echte bier te krijgen met een simpele opmerking over mensen die in de kroeg alcoholvrij bier dronken: De Bucklerlul, een watje in de kroeg (Of zijn hartproblemen te maken hadden met zijn liefde voor bier is mij niet bekend maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat regelmatig alcohol drinken samenhangt met kanker, hart- en vaatziekten en overgewicht).
Tegenwoordig is iedereen de schaamte voorbij over alcoholvrij bier en al helemaal tijdens bijvoorbeeld Dry January of Ik Pas.
Maar is fake-bier en fake-wijn wel zo lekker tijdens als je worstelt met verslaving? Tekst loopt door na foto.

Mijn uitleg
Alcoholvrij bier of wijn is voor veel mensen een goed alternatief. Het ziet er gezellig uit. Je kunt weer nuchter achter het stuur naar huis. Maar een glas bronwater, een lekkere smoothie of groene thee is ook vrij van alcohol. Dus waarom dat niet kiezen? Niet-verslaafden kunnen dat met gemak. En dat is het verschil.
De kick
Ons brein houdt ons vaak voor de gek. En wij ons brein … Even kort door de bocht: door te kiezen voor alcoholvrij bier/wijn (associatie drank = gezelligheid, probleemoplossend, “ik heb het wel verdiend”) krijg je toch dopamine (geluksstofjes) in je brein en dat geeft je een prettig gevoel.
Drempelverlagend
Het nadeel van 'alcoholvrije alcohol' echter is dat je gemakkelijker overstapt op echt bier of echte wijn. De gewoonte, associatie én de functie van het drinken verander je namelijk niet.
Feitelijk maak je het jezelf veel moeilijker.
Mijn ervaring met fake-bier
Ik was 34 jaar geleden zo’n Bucklerlul … Tijdens feesten en partijen heb ik een korte tijd Buckler gedronken. En dat was vies … Kon ik van echt bier eindeloze hoeveelheden drinken en goed plassen: van fake-bier werd ik vol en opgeblazen. Binnen een paar weken zette ik de Buckler aan de kant: “Geef mij maar een echt biertje”. En mijn (drink)vrienden zeiden;” Proost, zo kennen we je weer” en “Eentje moet toch kunnen”. Tsja …
(In een latere blog kom ik nog terug op de psychologische kant van kiezen voor "alcoholvrije alcohol").
Maar wat dan wel?
Vermijd suikerhoudende dranken. Mijn ervaring is dat je met smoothies, kraanwater, Spa (rood), San Pellegrino, groene thee en kruidenthee gemakkelijk feestjes doorkomt. Als je kiest voor nuchter leven is het voor de meeste drinkers niet weggelegd om alcoholvrij te drinken.
Uitzonderingen
Maar de uitzondering bevestigt de regel: ik ken ook mensen uit mijn praktijk die dankzij alcoholvrij juist wel hun alcoholverslaving achter zich hebben gelaten. Elk mens is uniek en bijzonder en dat geldt ook voor dit. Dus het gaat erom wat voor jou werkt.
Voor nu een fijne dag!



