Blogopmaak

Ga op je knieën en kies voor nederigheid om nuchter te blijven.

Naast motivatie en veerkracht zoals ik in mijn vorige blog beschreef speelt het thema nederigheid (niet te verwarren met vernedering) om nuchter te leren leven een belangrijke rol. Ga maar  op je knieën als je weer een avond teveel dronk en met een kater aan het ontbijt zit.


In mijn tips om nuchter te leren leven en jezelf te bevrijden van (alcohol)verslaving spelen drie fasen een belangrijke rol:


  1. Bewustwording & Erkenning.
  2. Acceptatie.
  3. Verandering.


Essentiële fases overslaan

Als je met zevenmijlslaarzen door bovengenoemde fasen reist en bijvoorbeeld Acceptatie overslaat, zul je op een dag, en dat kan maanden of zelfs jaren duren - merken dat je nieuw aangeleerd gedrag als het ware “als een reus op lemen voeten” hebt gebouwd.

Het fundament van je niet-drinken blijkt uiteindelijk drijfzand te zijn en je valt onherroepelijk terug in je oude drinkgedrag.

Acceptatie & Nederigheid geven vrijheid

Daarom deel ik vandaag met jullie een van mijn belangrijkste lessen die ik leerde over nederigheid.


Nederigheid voelen en ervaren schept ruimte om je verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die je niet goed doet.

Dat is in het kader van Fase 2 Acceptatie ( van het gegeven dat je geen alcohol (meer) kunt drinken) belangrijk. 



Mijn ervaring met nederigheid

Rond mijn dertigste ging ik met mijn lief op vakantie naar een schitterend chateau temidden van de wijngaarden ergens op het platteland van Zuid-Frankrijk.


We hadden het rijk alleen en hoewel ik in die periode niet dronk viel ik toch ten prooi aan de welkomstchampagne. Binnen enkele dagen wilde mijn verslavingsdeel meer en zat ongeduldig op mijn schouder te stuiteren. "Kan toch wel nu al een borrel nemen? Neem er nou een joh." Enzovoort."


Een wijntje op het eind van dag was niet meer genoeg. Trek in Wodka. Nu wist ik dat er in de wijnkelder van een speciale fles, Russische, bijzonder kostbare, wodka stond. 


Lang verhaal kort: Ik heb de fles helemaal leeggedronken en viel in coma in het berghok naast de zuiveringsinstallatie van het zwembad. 


Toen ik weer bij positieven was, met een kater en helemaal uitgedroogd, volledig overspoeld door boosheid en angsten belde ik mijn sponsor bij AA (Want zo ging dat, pas na het drinken vroeg ik om hulp, niet daarvoor …). 


Hij hoorde mij aan en vroeg: “Waar ben je?” 

“In Zuid-Frankrijk.” 

“Zo prachtig daar! Ik heb ook heerlijk gedronken in Frankrijk!, maar ja, je zult op je knieën moeten in de wijngaard en vraag om hulp.”


Wanhopig als ik was volgde ik zijn advies op en viel ik op mijn knieën temidden van de wijnranken (wel een beetje uit het zicht ;-). Verbazingwekkend hielp het mij weer nuchter te worden en toch nog een leuke vakantie te  hebben. En een belangrijke stap op weg naar herstel.

Maar mijn alcoholische reis was toen helaas nog lang niet ten einde ...


Mijn verslavingsdeel eiste ruimte op en ik bleef terugvallen. 

Waarachtige acceptatie

Mijn nederigheid nu, komt voort uit diepgaande en werkelijke acceptatie van mijn zwakte die alcoholisme heet. Pas toen ik dat waarachtig deed (25 jaar geleden op 27 mei 1998), daarvoor in nederigheid het hoofd boog en niet langer de strijd aanging met mijn verslavingsdeel maar deze accepteerde als een deel in mijzelf ontstond de ruimte en de vrijheid om het betonnen fundament waarop ik nu al 25 jaar nuchter leef te bouwen.


Ik leerde uiteindelijk in de plee van de kliniek (lees mijn verhaal daarover hier) dat oprechte nederigheid essentieel is om mijzelf te verbinden met waarachtige universele liefde. Door mij via nederigheid open te stellen kreeg en krijg ik dagelijks hulp vanuit een universele intelligentie. Noem het God. Wat je maar wil. Maar die spirituele ervaring bevrijdde mij in een split second.

Visualisatieoefening in nederigheid

Maak hiervoor gebruik van de visualisatie oefening in een van mijn vorige blogs. Aangekomen op je veilige plek kun je mijmeren en mediteren over je kwetsbaar durven opstellen. Accepteren wie je bent met al je fouten en tekortkomingen. Hieronder vind je een aantal zinnetjes die je kunt gebruiken.

  • ‘Ik mag zijn wie ik ben’
  • ‘Ik laat los’
  • ‘Ik ben goed zoals ik ben’
  • ‘Ik mag fouten maken’
  • ‘Ik mag complimenten aanvaarden’
  • ‘Ik leg mijn waarheid niet aan anderen op’
  • ‘Ik geef mijn fouten eerlijk toe’
  • en in het kader van alcohol zou je ook kunnen mediteren over:
  • ‘Kan ik wel sociaal drinken?’
  • Enzovoort


Tijdens je meditatie zal je verslavingsdeel zich voortdurend op de voorgrond dringen. Zeg tegen je verslavingsdeel dat hij straks aandacht krijgt maar nu tijdens je meditatie niet. Parkeer hem op een wolk in je gedachten.


Kijk er naar, wees eerlijk tegenover jezelf, geef je over en laat los. Het is de moeite waard.


Voor nu wens ik je een fijne dag!


door cees_franke 10 nov., 2023
In de zee vind ik iets terug ...
'Daar heb ik allemaal geen verstand van’ zei mijn  sponsor Taco.
door cees_franke 27 mei, 2023
Deze blog is ter herinnering (én een eerbetoon) aan Taco. Tot aan zijn dood in 2004 mijn sponsor bij de Anonieme Alcoholisten. De man die mij op koers hield als ik er zelf ‘helemaal doorheen zat’.
door cees_franke 26 mei, 2023
Opa is al jaren nuchter en zit in zijn gemakkelijke stoel bij het raam en staart naar buiten. Op schoot zit zijn jongste kleinkind. Het kind kijkt naar opa en zegt: ’Opa, waar denkt u aan?’ Na een korte stilte antwoord opa: ’Er vechten twee honden in mijn hart kind.' Het kind laat het even tot zich doordringen en vraagt dan: 'Hoe heten ze?' 'De ene hond heet Alcohol, de andere Nuchter.' Opnieuw denkt het kind na en vraagt dan: 'Welke hond wint het gevecht?' Opa antwoord: 'Dát is de hond die ik te eten geef, mijn kind.' (tekst loopt door na foto).
Wandel jezelf het rijke nuchtere leven in
door cees_franke 25 mei, 2023
Sta op en wandel is motivatie in actie. Wandelen helpt je doel nuchter leren leven te bereiken. Ondersteun je positief geformuleerde motivatie (zie vorige blog) elke dag door minimaal dertig minuten wandelen aan je gereedschapskist voor alcoholvrij leven toe te voegen.
Formuleer je motivatie positief om alcoholvrij en nuchter te leren leven
door cees_franke 24 mei, 2023
Positief geformuleerde motivatie is een essentiële en cruciale succesfactor om nuchter te leren leven zonder alcohol. Ondanks dat veel te veel mensen teveel alcohol drinken weten ze donders goed dat je er ziek van wordt, allerlei problemen krijgt en uiteindelijk eerder dood gaat. Soms stoppen ze pas bij zware ziekte. En zelfs dan zijn er mensen die stug doorgaan met hun verslavingsgedrag. Om toch gemotiveerd te worden en te blijven speelt taal en woordgebruik een belangrijke rol.
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts.
door cees_franke 23 mei, 2023
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts. “Nee dat niet, maar het lijkt wel een stuk langer” antwoordde hij. Vind jij het ook zo saai? Etentjes met vrienden, verjaardagen, alles waar een borrel bij geschonken wordt lijkt minder leuk. “De lol is er wel vanaf” hoor ik vaak en de waarheid gebiedt mij toe te geven dat ik er 25 jaar geleden precies zo over dacht. Wat te doen met deze veronderstelde saaiheid in je leven?
door cees_franke 21 mei, 2023
Veerkracht heb je nodig om stoppen met alcohol drinken vol te houden en komt voort uit motivatie. In het begin vergt stoppen namelijk inspanning en wilskracht. Pas na - gemiddeld genomen - 66 dagen gaat het gemakkelijker.
door cees_franke 20 mei, 2023
Nuchter blijven? Laat de teugels vieren en wees niet perfectionistisch ten koste van alles.
Leer vriendelijk asociaal te zijn.
door cees_franke 19 mei, 2023
Asociaal zijn betekent dat je zogenaamd afwijkend gedrag vertoont ten opzichte van anderen. Als je (een tijdje) niet wil drinken is het goed om op een vriendelijke manier asocialer te worden en kuddegedrag in je omgeving waarbij alcohol een rol speelt om te buigen in een voor jou positieve situatie.
Zorg zelf voor een dopamine kick op om terugvallen in alcoholmisbruik te voorkomen.
door cees_franke 18 mei, 2023
Alcohol stimuleert de afgifte van het stofje dopamine in je brein (om precies te zijn in het beloningscentrum) en daarom voel jij je lekker en ontspannen na een borrel. In eerste instantie werkt alcohol goed om stress te verzachten, in te slapen of een angstig gevoel te verdoven. Maar hoe kun je zonder alcohol hetzelfde effect bereiken?
Meer posts
Share by: