Visualiseer het weigeren van een borrel tijdens een hoogrisico gebeurtenis zoals een feestje

Visualiseren is een (inmiddels breed geaccepteerde) techniek waarbij je de kracht van je verbeelding inzet. Gebruik de kracht van je verbeelding om in een denkbeeldige situatie - een hoogrisico gebeurtenis zoals een bedrijfsborrel of een familiefeestje - gewenst gedrag te vertonen. Daarmee programmeer jij jezelf om in het echte leven daadwerkelijk die borrel te kunnen weigeren.


Het is een krachtig middel waarmee je tijdens ‘hoog risico gebeurtenissen’ zoals (nieuwjaars)recepties, babyshowers, bedrijfsborrels, bruiloften, festivals en vrijmibo’s nuchter blijft.


Er zijn verschillende manieren om te visualiseren, zelf heb ik 25 jaar geleden veel baat gehad bij de hieronder beschreven aanpak. Het vergt wel enige oefening alvorens het je lukt om werkelijk in een diepe staat van ontspanning te komen. Veel mensen komen de eerste keer niet verder dan trede acht of zeven. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Tekst loopt door na de foto

Visualisatie oefening: geen alcohol drinken tijdens een feestje.

Ga rustig zitten in een comfortabele stoel. Of als je liever languit op je rug ligt is dat ook goed. Het gaat er om dat jij je kunt ontspannen. 


  • Zit of lig rustig stil.
  • Luister naar je ademhaling. Volg deze zonder hem te beïnvloeden. 
  • Ontspan jezelf, zoek de spanning in je lichaam op en laat het los door je bewust te zijn van de spierspanning.
  • Sluit vervolgens je ogen en stel je voor dat je boven aan een trap staat.
  • De trap heeft tien treden omlaag.
  • Loop langzaam de trap af en tel daarbij van 10 naar 0. 
  • Pauzeer na twee tellen/traptreden): 10, 9, pauze, en blijf even rustig op de trap staan en kijk om je heen.
  • Stel jezelf voor dat je in een omgeving bent waar jij je prettig voelt. Dat kan een open plek in het bos zijn, een rustig gedeelte op het strand, een zonnige duinpan. Je bent helemaal vrij in je keuze.
  • Ruik de frisse lucht, voel de zon op je huid en hoor het ruisen van de zee ...
  • Ga weer verder de trap af en tel af: 7, 6, pauze en kijk om je heen.
  • Ga zo door tot je beneden bent en aankomt op de plek waar jij jezelf veilig en comfortabel voelt.
  • Stel je voor dat op die plek een heerlijke comfortabele stoel staat. Ga er in zitten. Kijk rustig om je heen en sluit vervolgens, zittende in die heerlijke luie stoel, in gedachten je ogen.
  • Visualiseer dan het “moeilijke moment’ waarin jij een borrel moet afslaan. 
  • Stel je voor dat je iemand je een borrel aanbiedt. Visualiseer het gesprek en stel jezelf voor dat je krachtig en zelfverzekerd het drankje afslaat. 
  • “Nee dank je wel”
  • “Eentje kan toch wel? Of “Doe niet zo ongezellig man, je leeft maar een keer”.
  • “Nee dank je wel”.
  • Je kunt de dialoog helemaal zelf invullen en steeds je doel in het oog houden: niet drinken door "Nee, dank je wel.” te zeggen. Als men blijft aandringen zou je kunnen antwoorden: “Ik word er ziek van”. Dat is vaak afdoende.
  • Vervolgens visualiseer je dat je tevreden het feestje verlaat en met een goed gevoel naar huis gaat. 
  • Zie het voor je, voel het in je lijf en geef jezelf een compliment dat je het volhield.
  • Open in gedachten je ogen en sta op uit de lekkere luie stoel en keer terug naar de trap en klim langzaam weer omhoog. 
  • Begin te tellen bij trede 1 en zo door naar 10.
  • Pauzeer om de twee treden/tellen, kijk om je heen en neem rustig afscheid van die heerlijke omgeving.
  • Boven aan de trap aangekomen voel je dat je weer terugkeert in je lichaam. Dat kan wat stijf aanvoelen als je in een diepe ontspannen staat bent geweest.
  • Beweeg wat vingers van je handen, beweeg je tenen en strek je langzaam maar zeker lekker uit.
  • Open je ogen en laat het tot je doordringen dat je weer terug bent en ga langzaam maar zeker weer over tot de orde van de dag.

Visualiseer zo vaak je wil.

Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt en toepassen op elke situatie waarop jij je wilt voorbereiden.

Mijn ervaring

Ik gebruik deze simpele techniek al meer dan vijfentwintig jaar. Het heeft mij door menig moeilijk sociaal ( en werk) moment heen geholpen. Nog steeds pas ik dit regelmatig toe naast mijn dagelijkse zit- en ligmeditaties.

In de komende blogs deel ik nog meer handige en praktische oefeningen om droog te blijven op moeilijke momenten.


En voor nu wens ik je een fijne dag!

door cees_franke 12 juli 2024
Geestelijk en lichamelijk dakloos door verslaving en toch weer in herstel.
door cees_franke 10 november 2023
In de zee vind ik iets terug ...
'Daar heb ik allemaal geen verstand van’ zei mijn  sponsor Taco.
door cees_franke 27 mei 2023
Deze blog is ter herinnering (én een eerbetoon) aan Taco. Tot aan zijn dood in 2004 mijn sponsor bij de Anonieme Alcoholisten. De man die mij op koers hield als ik er zelf ‘helemaal doorheen zat’.
door cees_franke 26 mei 2023
Opa is al jaren nuchter en zit in zijn gemakkelijke stoel bij het raam en staart naar buiten. Op schoot zit zijn jongste kleinkind. Het kind kijkt naar opa en zegt: ’Opa, waar denkt u aan?’ Na een korte stilte antwoord opa: ’Er vechten twee honden in mijn hart kind.' Het kind laat het even tot zich doordringen en vraagt dan: 'Hoe heten ze?' 'De ene hond heet Alcohol, de andere Nuchter.' Opnieuw denkt het kind na en vraagt dan: 'Welke hond wint het gevecht?' Opa antwoord: 'Dát is de hond die ik te eten geef, mijn kind.' (tekst loopt door na foto).
Wandel jezelf het rijke nuchtere leven in
door cees_franke 25 mei 2023
Sta op en wandel is motivatie in actie. Wandelen helpt je doel nuchter leren leven te bereiken. Ondersteun je positief geformuleerde motivatie (zie vorige blog) elke dag door minimaal dertig minuten wandelen aan je gereedschapskist voor alcoholvrij leven toe te voegen.
Formuleer je motivatie positief om alcoholvrij en nuchter te leren leven
door cees_franke 24 mei 2023
Positief geformuleerde motivatie is een essentiële en cruciale succesfactor om nuchter te leren leven zonder alcohol. Ondanks dat veel te veel mensen teveel alcohol drinken weten ze donders goed dat je er ziek van wordt, allerlei problemen krijgt en uiteindelijk eerder dood gaat. Soms stoppen ze pas bij zware ziekte. En zelfs dan zijn er mensen die stug doorgaan met hun verslavingsgedrag. Om toch gemotiveerd te worden en te blijven speelt taal en woordgebruik een belangrijke rol.
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts.
door cees_franke 23 mei 2023
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts. “Nee dat niet, maar het lijkt wel een stuk langer” antwoordde hij. Vind jij het ook zo saai? Etentjes met vrienden, verjaardagen, alles waar een borrel bij geschonken wordt lijkt minder leuk. “De lol is er wel vanaf” hoor ik vaak en de waarheid gebiedt mij toe te geven dat ik er 25 jaar geleden precies zo over dacht. Wat te doen met deze veronderstelde saaiheid in je leven?
Ga op je knieën en kies voor nederigheid om nuchter te blijven
door cees_franke 22 mei 2023
Naast motivatie en veerkracht zoals ik in mijn vorige blog beschreef speelt het thema nederigheid (niet te verwarren met vernedering) om nuchter te leren leven een belangrijke rol. Ga maar op je knieën als je weer een avond teveel dronk en met een kater aan het ontbijt zit. In mijn tips om nuchter te leren leven en jezelf te bevrijden van (alcohol)verslaving spelen drie fasen een belangrijke rol: Bewustwording & Erkenning. Acceptatie. Verandering.
door cees_franke 21 mei 2023
Veerkracht heb je nodig om stoppen met alcohol drinken vol te houden en komt voort uit motivatie. In het begin vergt stoppen namelijk inspanning en wilskracht. Pas na - gemiddeld genomen - 66 dagen gaat het gemakkelijker.
door cees_franke 20 mei 2023
Nuchter blijven? Laat de teugels vieren en wees niet perfectionistisch ten koste van alles.
Meer posts