Blogopmaak

Leer jezelf in uitdagende situaties vriendelijk asociaal te zijn.

Asociaal zijn betekent dat je zogenaamd afwijkend gedrag vertoont ten opzichte van anderen. Als je (een tijdje) niet wil drinken is het goed om op een vriendelijke manier asocialer te worden en kuddegedrag in je omgeving waarbij alcohol een rol speelt om te buigen in een voor jou positieve situatie.


Nieuw gedrag aanleren betekent dat je je bewust moet zijn van de risico’s van sommige alledaagse handelingen.

Boodschappen doen en een fles wijn kopen voor thuis als je visite krijgt, kan trek oproepen en je doen bezwijken voor de verleiding en ‘voor de zekerheid twee flessen te kopen’.


Vriendelijk asociaal zijn betekent assertief zijn, grenzen aangeven ter zelfbescherming. Maar wel op een leukere manier dan telkens botweg nee zeggen of geïrriteerd raken. Tekst loopt door na foto.

Voorbeelden

Onderstaande situaties zijn momenten waarop je vriendelijk asociaal gedrag kunt toepassen. Met name in de eerste periode van nuchter leren leven helpt dit trekmomenten te vermijden.

Het is tevens een duidelijke boodschap naar je omgeving waarin jij tussen de regels door je grenzen aangeeft.

  • Boodschappen doen: koop niet zelf wijn of bier enzovoort.
  • Neem een kopje thee als aperitief voor de maaltijd.
  • Kook je graag? Neem alcoholvrije recepten met kruiden.
  • Geef als cadeau bijvoorbeeld kombucha of een andere lekkere alcoholvrije drank.
  • Nodig je vrienden eens uit voor een alcoholvrij diner.
  • Organiseer een alcoholvrije VRIJMIBO op je werk.
  • Ga naar huis als op feestjes de sfeer losser wordt en mensen om je nek komen hangen en zeggen dat “ze het zo knap vinden dat je niet meer drinkt”.
  • Vervang een avondje stappen door een alcoholvrij avondje theater. 
  • Zeg tegen jezelf: Vandaag drink ik niet'
  • Bedenk vooraf welke triggers en trekmomenten jij ervaart en bereid je voor met behulp van visualisatie.
  • Zeg vriendelijk nee als de boodschap niet overkomt en leg uit waarom. Je kunt zeggen dat “je er ziek van wordt”.


Mijn ervaring: kwijlen als een hond

Verjaardagen, etentjes, theatervoorstellingen, werkborrels: ik vermeed alles want ik had voortdurend sluimerende trek. In de supermarkt nam ik een omweg om maar niet langs de drank te lopen.

Het duurde heel lang voor ik op een vriendelijke manier met triggers en trekmomenten leerde omgaan. In het begin was ik ronduit asociaal bot. Mijn enige excuus was dat ik het deed vanuit zelfbescherming omdat mijn trek in drank aanhield en de gedachte alleen al mij liet kwijlen als een hond.


Het was de moeite waard! Inmiddels ben ik 25 jaar nuchter en ervaar dagelijks hoe fantastisch het leven zonder alcohol en pillen is. Niet dat het gemakkelijk ging, maar mijn persoonlijke mantra op moeilijke momenten was: “Als ik er bij drink wordt het alleen maar erger”.


Voor nu wens ik je een fijne dag!

door cees_franke 10 nov., 2023
In de zee vind ik iets terug ...
'Daar heb ik allemaal geen verstand van’ zei mijn  sponsor Taco.
door cees_franke 27 mei, 2023
Deze blog is ter herinnering (én een eerbetoon) aan Taco. Tot aan zijn dood in 2004 mijn sponsor bij de Anonieme Alcoholisten. De man die mij op koers hield als ik er zelf ‘helemaal doorheen zat’.
door cees_franke 26 mei, 2023
Opa is al jaren nuchter en zit in zijn gemakkelijke stoel bij het raam en staart naar buiten. Op schoot zit zijn jongste kleinkind. Het kind kijkt naar opa en zegt: ’Opa, waar denkt u aan?’ Na een korte stilte antwoord opa: ’Er vechten twee honden in mijn hart kind.' Het kind laat het even tot zich doordringen en vraagt dan: 'Hoe heten ze?' 'De ene hond heet Alcohol, de andere Nuchter.' Opnieuw denkt het kind na en vraagt dan: 'Welke hond wint het gevecht?' Opa antwoord: 'Dát is de hond die ik te eten geef, mijn kind.' (tekst loopt door na foto).
Wandel jezelf het rijke nuchtere leven in
door cees_franke 25 mei, 2023
Sta op en wandel is motivatie in actie. Wandelen helpt je doel nuchter leren leven te bereiken. Ondersteun je positief geformuleerde motivatie (zie vorige blog) elke dag door minimaal dertig minuten wandelen aan je gereedschapskist voor alcoholvrij leven toe te voegen.
Formuleer je motivatie positief om alcoholvrij en nuchter te leren leven
door cees_franke 24 mei, 2023
Positief geformuleerde motivatie is een essentiële en cruciale succesfactor om nuchter te leren leven zonder alcohol. Ondanks dat veel te veel mensen teveel alcohol drinken weten ze donders goed dat je er ziek van wordt, allerlei problemen krijgt en uiteindelijk eerder dood gaat. Soms stoppen ze pas bij zware ziekte. En zelfs dan zijn er mensen die stug doorgaan met hun verslavingsgedrag. Om toch gemotiveerd te worden en te blijven speelt taal en woordgebruik een belangrijke rol.
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts.
door cees_franke 23 mei, 2023
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts. “Nee dat niet, maar het lijkt wel een stuk langer” antwoordde hij. Vind jij het ook zo saai? Etentjes met vrienden, verjaardagen, alles waar een borrel bij geschonken wordt lijkt minder leuk. “De lol is er wel vanaf” hoor ik vaak en de waarheid gebiedt mij toe te geven dat ik er 25 jaar geleden precies zo over dacht. Wat te doen met deze veronderstelde saaiheid in je leven?
Ga op je knieën en kies voor nederigheid om nuchter te blijven
door cees_franke 22 mei, 2023
Naast motivatie en veerkracht zoals ik in mijn vorige blog beschreef speelt het thema nederigheid (niet te verwarren met vernedering) om nuchter te leren leven een belangrijke rol. Ga maar op je knieën als je weer een avond teveel dronk en met een kater aan het ontbijt zit. In mijn tips om nuchter te leren leven en jezelf te bevrijden van (alcohol)verslaving spelen drie fasen een belangrijke rol: Bewustwording & Erkenning. Acceptatie. Verandering.
door cees_franke 21 mei, 2023
Veerkracht heb je nodig om stoppen met alcohol drinken vol te houden en komt voort uit motivatie. In het begin vergt stoppen namelijk inspanning en wilskracht. Pas na - gemiddeld genomen - 66 dagen gaat het gemakkelijker.
door cees_franke 20 mei, 2023
Nuchter blijven? Laat de teugels vieren en wees niet perfectionistisch ten koste van alles.
Zorg zelf voor een dopamine kick op om terugvallen in alcoholmisbruik te voorkomen.
door cees_franke 18 mei, 2023
Alcohol stimuleert de afgifte van het stofje dopamine in je brein (om precies te zijn in het beloningscentrum) en daarom voel jij je lekker en ontspannen na een borrel. In eerste instantie werkt alcohol goed om stress te verzachten, in te slapen of een angstig gevoel te verdoven. Maar hoe kun je zonder alcohol hetzelfde effect bereiken?
Meer posts
Share by: