Na Kerstmis stop ik met alcohol drinken.

na-kerstmis-stop-ik-met-alcohol-drinken
Of “Vandaag stop ik met drinken” of “Straks stop ik met drinken maar eerst neem ik er nog eentje” en zo had ik een batterij aan smoezen om vooral NIET NU TE STOPPEN. Ik heb zelfs vaak ’s morgens vroeg rechtstreeks uit de fles gedronken met de gedachte “Vandaag stop ik met drinken maar eerst nog een borrel …” En zo hield ik mijn verslaving in stand. En dat geldt voor alcohol, maar ook voor blowen, gamen, seks en social media. De vicieuze cirkel van jouw verslaving doorbreken is een hele kunst. De kunst van nuchter leren leven is dan ook actie in het NU en niet ‘daar’ en ‘dan’.

Er is namelijk maar één moment waarop je kunt stoppen en dat is niet NA KERSTMIS maar het moment in het “HIER en NU”. Niet morgen, niet straks, niet over een maand, niet op 1 januari 2021, niet over vijf minuten, nee alleen NU. Terwijl je dit leest kun je beslissen: ik stop nu. En dat is reuze makkelijk, totdat je weer trek krijgt en denkt “Ach eentje kan toch geen kwaad”. En dan begint het feest weer opnieuw. Dit geldt ook voor gokken, blowen, pillen slikken. Het middel is anders, maar de manier waarop verslaving werkt is eender.
Geef je toe dan verlies je de controle. De alcohol is weer de baas. Je hebt “het gevecht verloren” en je zakt steeds verder weg in de hel van de verslaving.

Het vechten tegen je verslaving is jouw probleem
“Wees sterk!” “Je bent een slappeling” “Kom op zeg wat ben je nu voor een watje.” “Waarom kun jij niet stoppen na twee glazen?” De sociale druk kan enorm zijn. En dan bezwijk je en ga je weer voor de bijl. Als je het drinken overleeft heb je de volgende dag weer een kater als een koningstijger en je schuldgevoel nog veel groter. Je zelfvertrouwen is weg. Je voelt je “Een kansloze rukker op de bank” zoals een goede vriendin van mij placht te zeggen.

Alle mensen om je heen weten wat jij moet doen: “Wees niet zo zwak, vecht er toch tegen”. Hoe goed ze het ook bedoelen: dat vechten tegen je verslaving is de kern van jouw probleem.

Wat is dan de oplossing als ik niet mag vechten?
Verslaving is een ziekte. Jij bent ziek en je gedraagt je als een patiënt die een verkeerde behandelmethode toepast om beter te worden. Je zet je wilskracht in om de alcohol te beheersen. En dat werkt niet (Je wilskracht is van belang, maar op een ander moment. Daar kom ik verderop in deze blog op terug). 

Erken dat je patiënt bent is stap 1.
Een voorbeeld: suikerpatienten hebben al vroeg in hun leven te horen gekregen dat ze ziek zijn. En dat ze zich moeten onderwerpen aan een strak regime om een normaal leven te kunnen leiden.
Ze hebben het er soms moeilijk mee dat ze niet als andere mensen zijn, maar erkennen en accepteren dat ze suikerpatient zijn is voor de overgrote meerderheid geen probleem omdat ze geen keuze hebben. En de sociale druk is anders dan bij verslaving het geval is. Zelden zal iemand tegen ze zeggen “Doe toch niet zo ongezellig, neem toch ook een lekker taartje.” 

Erkennen dat je ziek bent is stap 1 en je medicijn is datgene wat je ziek maakt niet langer nemen. 
Dus als je verslaafd bent aan bier, drink het niet. Ben je verslaafd aan roken: rook niet. Ben je verslaafd aan gokken: gok niet.

Suikerpatiënten die hun dieet niet volgen worden zieker en gaan dood. 
Verslaafden die blijven gebruiken worden zieker en gaan dood.

Simpel maar waar. Wat een dieet en insuline voor diabetici is, is erkenning en onthouding voor verslaafden. Pas als je bovenstaande toepast dan groei je vanzelf naar het rijke nuchtere leven.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Dat klopt. Zelf heb ik daar ongeveer vanuit de baarmoeder tot aan mijn 44ste levensjaar over gedaan … Ik heb een lange reis afgelegd om tot de ontdekking te komen dat alleen ik kan bepalen of ik wel of niet drink. En dat de oplossing daarvoor niet in de toekomst ligt maar in het hier en nu. 

Mijn missie en passie is om jou te helpen een kortere weg te nemen. Zodat je minder jaren hoeft te lijden aan je verslaving of zelf bijtijds kunt stoppen voordat er ernstige consequenties zijn ontstaan.

Wilskracht en verslaving
Belofte maakt schuld, ik zou er nog even op terug komen: wat kun je met je wilskracht?

Mijn hele verslaafde leven aan alcohol en Xanax zette ik mijn wilskracht in om mijn drinken uit te stellen tot een sociaal aanvaardbaar tijdstip: de - onder drinkers - beruchte Vijf in de Klok. Dat kostte heel veel moeite, ik was de hele dag mijn kater aan het uitzitten tot ik eindelijk mocht. Al mijn energie besteedde ik aan ontkateren, schuldgevoelens wegwerken, tegen heug en meug gezond eten, vitamine B slikken en ‘last but not least het verbergen van mijn kater”, om zo de volgende aanslag op mijn gezondheid weer aan te kunnen. Gezellig met zijn allen aan de borrel om 17.00 uur. Maar vaak werd dat ook al 15.00 uur …. en uiteindelijk was het 24 uur per dag want er is altijd wel een vijf te ontdekken. In mijn geval duurde zo’n proces van zogenaamd sociaal drinken naar 24 uur aan een stuk door drinken een dag of drie vier.

De hoeveelheid wilskracht die ik daar voor nodig had was gigantisch. Hoe vaak ik niet vocht tegen de wanhoop, de vertwijfeling, het dood willen zijn, het onverdraaglijke schuldgevoel, de schaamte, de walging, de woede, het verdriet …. Wat ik ook probeerde, wat mijn dierbaren ook probeerden, niets hielp. 

Totdat ik inzag - mij werkelijk bewust werd van wat ik aan het doen was in een moment van verlichting tijdens een crisisopname in de wc van de afkickkliniek - dat ik niet kon drinken en ik werkelijk uit het diepst van mijn hart om hulp vroeg aan de Kosmos, aan God of welke Hogere Macht dan ook en accepteerde dat ik verslaafd was en iets niet kon: ik was niet perfect. 

Vanaf dat moment was ik bevrijd en heb ik nooit meer alcohol gedronken en geen pil meer geslikt. En heb ik mijn wilskracht ingezet om niet terug te vallen. Want daar kun je je wilskracht effectief inzetten. Straks mag ik drinken, na Kerstmis mag ik drinken maar nu op dit moment in het hier en nu drink ik niet. 

Want Ik Wil Het Niet Meer.

Ik wens je fijne feestdagen en een gezond begin van een rijk nuchter nieuwjaar! 

En voor NU: Hou het Droog ;-)

© Foto Moeder Maria in een bootje op het strand van Kerame (Ikaria, Griekenland).

Coaching nodig?
door cees_franke 12 juli 2024
Geestelijk en lichamelijk dakloos door verslaving en toch weer in herstel.
door cees_franke 10 november 2023
In de zee vind ik iets terug ...
'Daar heb ik allemaal geen verstand van’ zei mijn  sponsor Taco.
door cees_franke 27 mei 2023
Deze blog is ter herinnering (én een eerbetoon) aan Taco. Tot aan zijn dood in 2004 mijn sponsor bij de Anonieme Alcoholisten. De man die mij op koers hield als ik er zelf ‘helemaal doorheen zat’.
door cees_franke 26 mei 2023
Opa is al jaren nuchter en zit in zijn gemakkelijke stoel bij het raam en staart naar buiten. Op schoot zit zijn jongste kleinkind. Het kind kijkt naar opa en zegt: ’Opa, waar denkt u aan?’ Na een korte stilte antwoord opa: ’Er vechten twee honden in mijn hart kind.' Het kind laat het even tot zich doordringen en vraagt dan: 'Hoe heten ze?' 'De ene hond heet Alcohol, de andere Nuchter.' Opnieuw denkt het kind na en vraagt dan: 'Welke hond wint het gevecht?' Opa antwoord: 'Dát is de hond die ik te eten geef, mijn kind.' (tekst loopt door na foto).
Wandel jezelf het rijke nuchtere leven in
door cees_franke 25 mei 2023
Sta op en wandel is motivatie in actie. Wandelen helpt je doel nuchter leren leven te bereiken. Ondersteun je positief geformuleerde motivatie (zie vorige blog) elke dag door minimaal dertig minuten wandelen aan je gereedschapskist voor alcoholvrij leven toe te voegen.
Formuleer je motivatie positief om alcoholvrij en nuchter te leren leven
door cees_franke 24 mei 2023
Positief geformuleerde motivatie is een essentiële en cruciale succesfactor om nuchter te leren leven zonder alcohol. Ondanks dat veel te veel mensen teveel alcohol drinken weten ze donders goed dat je er ziek van wordt, allerlei problemen krijgt en uiteindelijk eerder dood gaat. Soms stoppen ze pas bij zware ziekte. En zelfs dan zijn er mensen die stug doorgaan met hun verslavingsgedrag. Om toch gemotiveerd te worden en te blijven speelt taal en woordgebruik een belangrijke rol.
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts.
door cees_franke 23 mei 2023
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts. “Nee dat niet, maar het lijkt wel een stuk langer” antwoordde hij. Vind jij het ook zo saai? Etentjes met vrienden, verjaardagen, alles waar een borrel bij geschonken wordt lijkt minder leuk. “De lol is er wel vanaf” hoor ik vaak en de waarheid gebiedt mij toe te geven dat ik er 25 jaar geleden precies zo over dacht. Wat te doen met deze veronderstelde saaiheid in je leven?
Ga op je knieën en kies voor nederigheid om nuchter te blijven
door cees_franke 22 mei 2023
Naast motivatie en veerkracht zoals ik in mijn vorige blog beschreef speelt het thema nederigheid (niet te verwarren met vernedering) om nuchter te leren leven een belangrijke rol. Ga maar op je knieën als je weer een avond teveel dronk en met een kater aan het ontbijt zit. In mijn tips om nuchter te leren leven en jezelf te bevrijden van (alcohol)verslaving spelen drie fasen een belangrijke rol: Bewustwording & Erkenning. Acceptatie. Verandering.
door cees_franke 21 mei 2023
Veerkracht heb je nodig om stoppen met alcohol drinken vol te houden en komt voort uit motivatie. In het begin vergt stoppen namelijk inspanning en wilskracht. Pas na - gemiddeld genomen - 66 dagen gaat het gemakkelijker.
door cees_franke 20 mei 2023
Nuchter blijven? Laat de teugels vieren en wees niet perfectionistisch ten koste van alles.
Meer posts