Na alcoholverslaving in balans blijven: zorg voor een stabiele bloedsuiker

Terugvallen in je alcoholverslaving en toch weer een wijntje of biertje nemen kan veroorzaakt worden door een schommelende bloedsuikerspiegel. Dipjes en gaaphonger verlagen de drempel om een opkikkertje te nemen. Vooral als je veel stress ervaart verbruik je heel veel energie en moet je dus ook zorgen voor een constante aanvoer van gezonde brandstof (= voeding, géén vulling …). Tekst loopt door na de afbeelding


Mijn uitleg

Je kent ze wel. De sugardips die er voor zorgen dat je snaait en de koelkast bestormt. Voor mensen die proberen niet te drinken is de hongerdip een potentieel gevaar om terug te vallen in de alcoholverslaving.

Als je gaaphonger hebt, narrig van je lege maag bent en niet helder in je hoofd ontstaat er in de loop van de middag regelmatig trek in een borrel.

Vooral de eerste maanden dat je stopt komt die bloedsuikerschommeling heel vaak voor voor. Je lichaam moet herstellen van de ellende die je alcoholgebruik heeft veroorzaakt.

Wil je meer weten over mijn alcoholverslaving in het verleden lees dan deze blog.


Bewust eten

Let op ik ben geen diëtist! Dit is puur op basis van mijn eigen ervaring en dat kan voor jou heel anders zijn. Voor dieetadviezen neem je contact op met een ervaren en officieel opgeleide (natuur)diëtist. Zie de link onderaan de blog.


  1. Maak een lijstje van wat jij eet op een dag. Probeer vervolgens de feedback die je lichaam geeft te begrijpen.
  2. Heb je snel weer honger na het eten van bepaalde voeding?
  3. Heb je bepaalde tijdstippen dat je hongerdips krijgt.
  4. Wat doet suiker met je?
  5. Wat gebeurt er 1,5 uur nadat je patat hebt gegeten.
  6. enzovoort.


Op basis van die biofeedback kun je onderzoeken welke invloed je eetpatroon op je lijf en je humeur heeft en vervolgens je dieet aanpassen totdat je redelijk in balans bent.


Mijn ervaring met voeding na mijn verslavingen.

Telkens als ik stopte met alcohol waren de eerste weken verschrikkelijk. In het begin had ik absoluut geen trek in eten. Daarna kreeg ik vreethonger en at ik soms met gemak twintig boterhammen met kaas, pindakaas en zoetigheid per dag plus de gewone maaltijden en veel snaaien tussendoor ( over mateloosheid gesproken ;).


Toevallig het juiste boek op het juiste moment

Op een dag las ik bij toeval het boek “Voeding die baat, voeding die schaadt” van Readers Digest. Dat was een openbaring.


Feedback

Vanaf dat moment begon ik te experimenteren en dankzij de lichamelijke feedback leerde ik over de invloed van mijn voeding op mijn leven. Door bewuster te kiezen wat ik at werd ik meester over mijn bloedsuikerspiegel. Al snel ontdekte ik het mediterrane dieet. Met als effect dat ik mij gedurende de dag zowel lichamelijk als geestelijk veel meer in balans voelde, veel meer energie had en daardoor minder trek in alcohol had.

Mijn Blue Zones eten geeft energie, stabiliteit en plezier in mijn nuchtere leven

Mijn huidige voedingspatroon is grotendeels gebaseerd op mijn voortdurende honger naar kennis over voeding en de lichamelijke effecten er van. Tegenwoordig eet en leef ik zoveel mogelijk volgens de principes van de Mediterrane keuken en de Blue Zones. Als het kan eet ik biologisch-dynamisch. Ik ben bijvoorbeeld ook lid van ODIN (De voedselcoöperatie).

Het beste eetpatroon is altijd binnen een raamwerk van 8 - 12 uur eten. En de al eeuwenoude wijsheid sluit ook naadloos aan op mijn ervaringen:

  • Ontbijt als een KEIZER.
  • Lunch als een KONING.
  • Dineer als een BEDELAAR.


Wat ik meestal eet

Altijd zoveel mogelijk biologisch (dynamisch)

  • Ontbijt met een warme pap van quinoa met walnoten en havermelk
  • Lunch met donker rogge/speltbrood (of zuurdesem spelt- roggebrood) met tahin (sesampasta), soms met kaas.
  • Vaak maak ik voor de lunch soep van shi-take of verse groenten. Snert is ook heerlijk.
  • Twee of drie gedroogde abrikozen, paar maal per week gekookte of gebakken eieren.
  • Tussendoor fruit zoals appels, kiwi's of bananen. Een enkele keer eet ik koek. Maar ongezonde chips vind ik ook erg lekker ...
  • Mijn avondmaaltijd bestaat het liefst uit veel verse groenten, avocado's, peulvruchten, beperkt aardappelen, zilvervliesrijst en pasta.
  • Ik sluit altijd af met een stuk chocola van 80 tot 99 % pure cacao.
  • Vegetarisch ben ik niet, meer een flextariër. Dus soms 1 tot 2 x per week vlees maar wel uitsluitend biologisch-dynamische van de lokale boer(zie link onder).
  • Olijfolie speelt een belangrijke rol in mijn voedingspatroon.
  • Suiker vermijd ik ( dus ook zo weinig mogelijk koek). Af en toe pure biologische honing kan ik wel verdragen maar niet teveel.
  • Gedurende de hele dag drink ik groene thee, gemberthee en veel water. Periodiek saliethee en brandnetelthee.
  • Geen frisdrank. 
  • Elke dag werk ik, studeer ik, neem ik pauzes, doe dutjes, wandel, mediteer en schrijf in mijn dagboek. 
  • Ik probeer minimaal zeven uur per nacht te slapen.
  • Dit alles zorgt ervoor dat ik zelden of nooit meer een sugar dip heb en vrijwel altijd stabiel ben.

Dankzij deze leefstijl leef ik al 25 jaar vrij van alcohol en pillen.

Bevrijd van alcohol, oxazepam (Xanax) en sigaretten en veel te veel koffie. Wie wil dat nu niet? Nou het is gewoon mogelijk. Het begint met een keuze: ik wil dit niet meer. En dan moet je aan het werk.


En weet je: ook eet ik toch regelmatig een patat frites. Ik ben gek op verse frites. En dat kan gewoon omdat ik in de basis  een goed dieet volg. En daardoor kun je gewoon ook af en toe lekker afwijken.


Handige links

Blue Zones

https://www.bluezones.com/recipes/


Biologisch (dynamisch) vlees

Biologisch-dynamisch vlees (eigenbedrijf gesloten cyclus)

Natuurlijk Genoegen - Driehuizen

 (https://natuurlijkgenoegen.nl/winkel.php


Diëtist Carine de Nijs

https://www.carinedenijs.nl/dietist-en-natuurdietist-hoorn/

Carine heeft mijn intuïtieve keuzes altijd gechecked en waar nodig aangevuld met tips en adviezen.


Biologische maaltijdboxen met online biologische supermarkt

Ekomenu 

https://www.ekomenu.nl/


Meer weten?

Ben je nieuwsgierig en wil je ook je leefstijl aanpassen? Dan kun je altijd een eenmalige sessie boeken (online en op mijn praktijk).

door cees_franke 12 juli 2024
Geestelijk en lichamelijk dakloos door verslaving en toch weer in herstel.
door cees_franke 10 november 2023
In de zee vind ik iets terug ...
'Daar heb ik allemaal geen verstand van’ zei mijn  sponsor Taco.
door cees_franke 27 mei 2023
Deze blog is ter herinnering (én een eerbetoon) aan Taco. Tot aan zijn dood in 2004 mijn sponsor bij de Anonieme Alcoholisten. De man die mij op koers hield als ik er zelf ‘helemaal doorheen zat’.
door cees_franke 26 mei 2023
Opa is al jaren nuchter en zit in zijn gemakkelijke stoel bij het raam en staart naar buiten. Op schoot zit zijn jongste kleinkind. Het kind kijkt naar opa en zegt: ’Opa, waar denkt u aan?’ Na een korte stilte antwoord opa: ’Er vechten twee honden in mijn hart kind.' Het kind laat het even tot zich doordringen en vraagt dan: 'Hoe heten ze?' 'De ene hond heet Alcohol, de andere Nuchter.' Opnieuw denkt het kind na en vraagt dan: 'Welke hond wint het gevecht?' Opa antwoord: 'Dát is de hond die ik te eten geef, mijn kind.' (tekst loopt door na foto).
Wandel jezelf het rijke nuchtere leven in
door cees_franke 25 mei 2023
Sta op en wandel is motivatie in actie. Wandelen helpt je doel nuchter leren leven te bereiken. Ondersteun je positief geformuleerde motivatie (zie vorige blog) elke dag door minimaal dertig minuten wandelen aan je gereedschapskist voor alcoholvrij leven toe te voegen.
Formuleer je motivatie positief om alcoholvrij en nuchter te leren leven
door cees_franke 24 mei 2023
Positief geformuleerde motivatie is een essentiële en cruciale succesfactor om nuchter te leren leven zonder alcohol. Ondanks dat veel te veel mensen teveel alcohol drinken weten ze donders goed dat je er ziek van wordt, allerlei problemen krijgt en uiteindelijk eerder dood gaat. Soms stoppen ze pas bij zware ziekte. En zelfs dan zijn er mensen die stug doorgaan met hun verslavingsgedrag. Om toch gemotiveerd te worden en te blijven speelt taal en woordgebruik een belangrijke rol.
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts.
door cees_franke 23 mei 2023
‘Als ik stop met drinken, leef ik dan langer?” vroeg ik mijn huisarts. “Nee dat niet, maar het lijkt wel een stuk langer” antwoordde hij. Vind jij het ook zo saai? Etentjes met vrienden, verjaardagen, alles waar een borrel bij geschonken wordt lijkt minder leuk. “De lol is er wel vanaf” hoor ik vaak en de waarheid gebiedt mij toe te geven dat ik er 25 jaar geleden precies zo over dacht. Wat te doen met deze veronderstelde saaiheid in je leven?
Ga op je knieën en kies voor nederigheid om nuchter te blijven
door cees_franke 22 mei 2023
Naast motivatie en veerkracht zoals ik in mijn vorige blog beschreef speelt het thema nederigheid (niet te verwarren met vernedering) om nuchter te leren leven een belangrijke rol. Ga maar op je knieën als je weer een avond teveel dronk en met een kater aan het ontbijt zit. In mijn tips om nuchter te leren leven en jezelf te bevrijden van (alcohol)verslaving spelen drie fasen een belangrijke rol: Bewustwording & Erkenning. Acceptatie. Verandering.
door cees_franke 21 mei 2023
Veerkracht heb je nodig om stoppen met alcohol drinken vol te houden en komt voort uit motivatie. In het begin vergt stoppen namelijk inspanning en wilskracht. Pas na - gemiddeld genomen - 66 dagen gaat het gemakkelijker.
door cees_franke 20 mei 2023
Nuchter blijven? Laat de teugels vieren en wees niet perfectionistisch ten koste van alles.
Meer posts